First Harmoniumconcerto (2008) 17'00''
Harmonium solo, 2 fl(bfl, picc), cl(bcl)asax,tsax,hrn,trp,2trb,tub,pno,egit, bgit,perc
Alternative version (Asko|Schönberg version) harmonium solo, fl,ob,cl/bcl.bsn,hrn,trp,trb,keyb,perc,vln,vla,egit,bgit (or cb)
written for Dirk Luijmes and Orkest de Ereprijs.
published by Donemus

'First Harmoniumconcerto' is geschreven op verzoek van Dirk Luijmes en orkest de Ereprijs. Er bestaat tevens een tweede versie voor een kleiner begeleidend ensemble (Asko/Schonberg versie)

Het is min of meer het eerste groot opgezette Harmoniumconcert uit de geschiedenis zoals de titel al doet vermoeden. Wellicht komt er nog een tweede of een derde, want die verwachting wordt ook gewekt met deze titel. De 'gereformeerde hometrainer' roept allerlei associaties op met het kerkelijk leven; psalmen, gezangen en muzikale stroperigheid. Hoewel ik die aspecten tot de meest waardevolle van de Nederlandse muziekcultuur beschouw, gaat 'First Harmoniumconcerto' daar royaal aan voorbij.
Het werk is geschreven in 3 contrasterende delen;

1:Horlepiep; een snelle prelude voor harmonium en ensemble doorsneden met enige Horlepiepachtige elementen.(Schotse dans)

2: Processie: een trage wandelmuziek

3:Third Mouvement; grillige snelle muziek opgetrokken uit een dialogentraject tussen het harmonium en het ensemble.

Het beperkte volume van het harmonium is iets om rekening mee te houden als componist. Dat is ook zeker een belangrijke verklaring waarom er niet eerder een concert voor dit instrument werd gecomponeerd.Het heeft uiteraard niet de slagkracht van een piano of een orgel maar daarentegen een onvergelijkbare melancholie. Het was niet voor niets het favourite instrument van Arnold Schönberg en Cesar Frank!. Het zwevende karakter van de stemming van het harmonium associeer ik met iets hemels maar ook met bloemkool.Tussen die uitersten laveert dit stuk dat zich verder niets aantrekt van het zogenaamde trage en vrome karakter van het instrument. Het vraagt van de solist Dirk Luijmes veel atletiek, zowel in de vingers als met de benen.

First Harmonium Concerto won in 2009 het International Rostrum of Composers in Parijs