News

A long collaboration with flutist Thies Roorda resulted in a work for flute solo ‘One Flute’ that will be premiered in November Music on 14 November 2020 in a collaboration with poet/writer Anna Enquist.

…………………………………………………………………………………………………….

During the 57th edition of Dag in de Branding in Den Haag  (24-25 October) two new Padding works are performed. The new Cello Concerto Swift, Grey and Spacious  for Matt Haimovitz, Antony Hermus and the Residentie Orchestra as well as a new collaboration with writer P.F Thomése and the New European Ensemble in a music theatre piece (reading concert) Grensvariaties.

…………………………………………………………………………..

Martijn Padding will be festival composer during the Cello Biennale 2020 in Amsterdam (22-31october) All works he composed for cello will be performed as well as the new composition It Sings, It Whispers for the National Cello Competition and a brand-new Cello Concerto Swift, Grey and Spacious for Matt Haimovitz, Antony Hermus and the Residentie Orchestra.

………………………………………………………………………………………………………..

Januari 2020 Premiere ‘ Softly Bouncing’  by Jaap van Zweden and the Royal Concertgebouw Orchestra

……………………………………………………………………………………………………………

April 2019 Black Pencil Ensemble from Amsterdam will premiere Padding’s ‘Baldwin Close ups’. A composition in five parts reflecting the  musical complexity and personality of english singer/composer John Baldwin (1560-1615)

………………………………………………………………………………………………………….

Recently finished is a cycle for flute solo (One Flute) A set of seven new pieces for flute solo. Commissioned by Rien de Reede,  composed for (and in close collaboration with) Thies Roorda.

……………………………………………………………………………………………………….

‘Triple Concertino’ composed on request of the Rotterdam Philharmonic orchestra for double bassoon, bass clarinet and english horn will have its premiere on 4,5 and 7 april 2019 in the Doelen in Rotterdam conducted by Jan Willem de Vriend

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Nieuwe Echo Fanfare voor het KCO

Op verzoek van het Koninklijk Concertgebouworkest schreef Martijn Padding RCO Echos voor dubbel koperkwintet met pauken ter gelegenheid van het in gebruik nemen van het RCO House, de nieuwe repetitie ruimte/concert ruimte voor kamermuziek van het KCO. Het werk gaat 19 januari 2019 aldaar in premiere.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Op 4 april 2018 zal tijdens het openings concert van het Haags Kamermuziekfestival Mecenas Suite in premiere gaan. Op verzoek van Eva Stegeman geschreven voor een septet met de componist in de rol van sprekende mecenas.

“ misschien heeft het te maken met mijn eigen verlangen naar onsterfelijkheid…maar ik handel voornamelijk uit liefde voor kunst……je moet in stilte geven…bescheidenheid siert het weldoenerschap………het gaat om het culturele kapitaal….….het gaat om de kunstenaar…niet alleen om de kunst.…………Thomas Mann zei een kunstenaar is een ziek mens…hij is anders gebakken….daardoor ontstaat die kunst….ik wordt wel eens beschuldigd van pronkzucht en hoogmoed…..ik wil niet de pinautomaat van de kunstwereld zijn….maar kennis delen…invulling geven..betrokken zijn….een kunstactivist!…”

Mecenas Suite (2018)

Mecenas Suite is een hommage aan het Mecenaat  en aan de bijzondere relatie tussen kunstenaar/componist en mecenas.  Hoewel Nederland zeker waar het een mecenaat voor muziek betreft historisch gezien altijd al het lelijke eendje van Europa is geweest, breken er hopelijk nieuwe tijden aan. Met het besef dat de ‘verzorgingsstaat’ niet meer tot de kunstwereld reikt en dat er met name in de muziekwereld erg veel kaal geslagen is, richten de ogen van kunstenaars en componisten zich op ‘crowd funding’, op een nieuw mecenaat waarin burgers gezamenlijk de rol van beschermheer gaan vervullen.  De overheid wijst voor het gemak  naar het Amerikaanse model waar particulieren zoals destijds Solomon Gugenheim nog steeds heel veel goeds doen. Maar waar vindt een componist in Nederland een familie Esterhazy waar hij/zij net zoals Joseph Haydn  bij wijze van spreken in het tuinhuis kan verblijven en met de zekerheid van een minimale financiële basis schitterende werken zou kunnen componeren.

Wat Nederlanders niet kunnen zien of vasthouden bestaat eigenlijk niet. Zo lijkt het. Muziek is trillende lucht die vervliegt en is blijkbaar niet zo aantrekkelijk als de andere kunsten voor een mecenas. De ontwikkeling van de gecomponeerde muziek in Europa is verder in grote lijn ondenkbaar zonder al die geweldige baronessen en hertogen. En als we het wat groter zien en het over de kunst in het algemeen hebben dan zijn er ook fantastische figuren die de kunsten in Nederland spectaculair ondersteunen.

Op lichte wijze wordt de Mecenas in de suite ten tonele gevoerd. Een muzisch mens. Hij maakt zijn entree en  we horen hem shuffelen . Natuurlijk zou hij het liefst anoniem blijven want het is een Nederlander. Hij loopt mee in de Mars der Beschaving en heeft zo zijn gedachten over het Ministerie van Culturele Zaken. De muziek zoemt in op drie portretten van gulle gevers en ondersteuners. We horen Mecenas reflecteren over zijn redenen om met kunstenaars in zee te gaan en over zijn verstandhouding met hen, de lusten en de lasten daarvan en zijn drijfveren om te blijven supporten want geven maakt gelukkig.

Mecenas Suite

1: Entree van de Mecenas

2: Mecenas Shuffle

3: Mecenas spreekt 1

4: Portret Joop en Janine van den Ende

5: Ministerie van Culturele Zaken

6: Portret Pieter en Francoise Geelen

7: Mars der Beschaving (voor een kratje bier)

8: Portret Martijn en Jeanette Sanders

9: Mecenas spreekt 2